Serviks Kanseri ve Hemşirelik - Öçal , Gülnadiye; Akduran, Funda (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VII (Bahar), 2024)
Serviks kanseri dünya çapında jinekolojik kanserler arasında birinci sırada yer almaktadır. Güncel verilere göre dünya çapında tüm kanserler arasında on dördüncü, kadınlarda ise dördüncü sırada yer alan kanser türüdür. GLOBOCAN’ın son yayınladığı küresel istatistiklere göre dünya çapında serviks kanseri tanısı alan kadınların sayısı 2020 yılında 604.127’dir. Mortalite sayısı ise 341.831 olarak kaydedilmiştir. Serviks kanserinin oluşum sebeplerinin neredeyse hepsi İnsan Papilloma Virüsüne bağlıdır. Alt genital organlarda uzun süreli ve dirençli bir enfeksiyon oluşturarak kansere sebep olan virüsün serviks kanseri ile ilişkili yüksek risk teşkil eden 15’ten fazla türü vardır.Kanser öncesi lezyonların taranması, serviks kanserinde erken tanılama için en önemli adımdır. Serviks kanserinin küresel olarak ortadan kaldırılmasında önemli bir stratejidir ve birkaç on yıl boyunca serviks kanserinin önlenmesinde öncelikli olmaya devam edecektir. HPV aşısı ile enfeksiyonu önleyerek servikal neoplaziyi engellemek amaçlanırken tarama programları ile yüksek dereceli CIN ve adenokarsinom gibi yaygın servikal prekanseröz lezyonların erken tespiti amaçlanmaktadır. Böylelikle invazif kanserler önlenerek servikal kanserin mortalite oranı azaltılmaktadır.Serviks kanseri, erken teşhis edildiğinde ve etkili bir şekilde yönetildiğinde en başarılı şekilde tedavi edilebilen kanser türlerinden biridir. Geç evrede teşhis edilen kanserlerde uygun tedavi ve palyatif bakımla kontrol altına alınabilmektedir. Önleme, tarama ve tedaviye yönelik kapsamlı bir yaklaşımla birkaç nesil sonra serviks kanserinin bir halk sağlığı sorunu olmaktan çıkacağını Dünya Sağlık Örgütü öngörmektedir. Bu yazıda serviks kanseri ve serviks kanseri yönetiminde hemşirelerin rolünün ele alınması amaçlanmıştır.