Subperiostal Dental İmplantlar ile Protetik Tedaviler - Çağlar, İpek and Demir, Büşranur (Güncel Protetik Diş Tedavisi Çalışmaları VI (Bahar), 2024)
Subperiostal implantlar yaklaşık 80 yıllık bir süredir diş hekimliği dünyası içinde bulunmaktadır. Bu sürede kemik içi implantların gelişmesi, yeni implant sistemlerinin ortaya çıkması subperiostal implantların tercih edilmemesine neden olmuştur. Ancak günümüzde Bilgisayar destekli tasarımın ve bilgisayar destekli üretimin (CAD/CAM), 3 boyutlu yazıcıların gelişmesi ve kullanılmasıyla subperiostal implantların üretim sürecine katkı sağlanmış.Tekrar popüler olmasına neden olunmuştur. Yapılan bu yenilikler atrofik çenelerde rejeneratif işlemler gerektiren, sistemik durumu agumentasyon işlemlerine uygun olmayan hastalar için yeni tedavi imkânı oluşturmuştur. Bu derleme subperiosteal implantlar ve kullanabilecek protetik üst yapılar için klinisyenlere yol gösterici bir kaynak olacaktır. Subperiosteal implants have been in the world of dentistry for approximately 80 years.During this period, the development of intra-osseous implants and the emergence of new implant systems caused subperiosteal implants not to be preferred. However, today, the development and useage of computer-aided design and computer-aided manufacturing (CAD/CAM), 3D printers have contributed to the production process of subperiosteal implants and caused them to become popular again. These innovations have created a new treatment opportunity for patients whose systemic condition is not suitable for agumentation procedures that require regenerative procedures in atrophic jaws.This review will be a guiding resource for clinicians for subperiosteal implants and prosthetic superstructures that can be used.