Polietereterketon Polimeri ve Uygulanan Yüzey İşlemleri - Arslan, Emel; Çağlar, İpek (Güncel Protetik Diş Tedavisi Çalışmaları VI (Bahar), 2024)
Polietereterketon (PEEK), düşük elastik modülü ve yüksek kırılma stresi direnci nedeniyle sabit ve hareketli protezler için popüler bir substrat malzemesidir. Ancak grimsi-kahverengi veya opak-beyaz rengi, özellikle anterior bölgede estetik monolitik restorasyonlar için kullanımını kısıtlamaktadır. Bu nedenle, PEEK sabit bir protez alt yapısı olarak kullanıldığında, estetik çekiciliğini artırmak için kompozit rezin ile veneerlenmelidir. PEEK ve kompozit rezin arasındaki bağlanma süreci, PEEK'in düşük yüzey enerjisi ve kimyasal direnci nedeniyle engellenir ve bu da klinik kullanımda bir zorluk olmaya devam etmektedir. Bu sorunu ele almak için, yüzey işlemleri yoluyla PEEK'in yüzey pürüzlülüğünün artırılması önerilir. Bu, kompozit malzemenin nüfuz etmesine izin veren ve sonuçta ortaya çıkan yapışma ve bağlanma gücünü artıran mikroretentif alanlar yaratacaktır. Yüzey pürüzlülüğünün yüzey gerilimini azalttığı, ıslanabilirliği ve yüzey alanını artırdığı ve mikromekanik yapışmayı geliştirdiği gösterilmiştir. Polyetheretherketone (PEEK) is a popular substrate material for fixed and removable prostheses due to its low elastic modulus and high fracture stress resistance. However, its grayish-brown or opaque-white color restricts its use for aesthetic monolithic restorations, particularly in the anterior region. Therefore, when PEEK is used as a fixed prosthetic substructure, it must be veneered with composite resin to improve its aesthetic appeal. The bonding process between PEEK and composite resin is hindered by the low surface energy and chemical resistance of PEEK, which remains a challenge in clinical use. To address this issue, it is recommended to increase the surface roughness of PEEK through surface treatments. This will create microretentive areas that allow the composite material to penetrate and improve the resulting adhesion and bond strength. Surface roughness has been shown to decrease surface tension, increase wettability and surface area, and enhance micromechanical adhesion.