Dijital Ölçü Sistemleri ve Ağız İçi Tarayıcılar - Yeşil, Zeynep; Kaya, Nihan (Güncel Protetik Diş Tedavisi Çalışmaları VI (Bahar), 2024)
Dental kliniklerde intraoral tarayıcıların kullanımı her geçen gün artmaktadır. Teknolojideki gelişmelerle birlikte yeni tarama teknolojileri geliştirilmekte ve piyasaya sürülen dental intraoral tarayıcıların sayısı da artmaktadır. Tarayıcıların maliyetlerinin fazla olması ve karşılaştırmak için bir araya getirilmesindeki zorluklar aynı çalışmada kullanılmalarını ve karşılaştırılmalarını zor hale getirdiğinden derleme çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu derlemenin amacı, diş hekimliğinde kullanılan dijital ölçü sistemleri ile ağız içi tarayıcılar hakkında bilgilendirme yapmaktır. Bu doğrultuda; Bilgisayar Destekli Tasarım/ Bilgisayar Destekli Üretim (CAD/CAM) sistemlerinin üretim sistemleri, tarayıcılar, tarayıcıların çalışma prensipleri, piyasada sıkça kullanılan tarayıcıların özellikleri, doğruluk ve hassasiyetleri ile ilgili bilgiler verilmiştir.Sonuç olarak ağız içi tarayıcılar, çeşitli anatomik engeller karşısında yaşadığı problemler tam olarak aşılamamış olsa da hasta konforunu artıran, kullanımı giderek yaygınlaşan ve gelişen teknolojisiyle doğrulukları zamanla artan dijital ölçüde kullanılan cihazlardır. Intraoral scanners are increasingly preferred in dental clinic applications. With advancements in technology, new scanning technologies are being developed, leading to a rise in the number of dental intraoral scanners entering the market. Challenges such as high costs of scanners and difficulties in standardizing and comparing them within the same study necessitate compilation studies.The aim of this review is to provide information on currently used and newly produced devices, their operational principles, and their accuracy and precision based on existing literature studies. Accordingly, details on production systems of CAD/CAM systems, scanners, operational principles of scanners, features of commonly used scanners in the market, and comparative compilation studies found in the literature regarding their accuracy and precision are presented.In conclusion, despite not entirely overcoming various anatomical barriers, intraoral scanners are devices that enhance patient comfort, are increasingly used, and with evolving technology, their accuracy in digital impressions continues to improve over time.