Hantavirüs Enfeksiyonları - Gürkaynak, Pınar (Mikrobiyolojide Güncel Konular V (Bahar), 2024)
Doğal rezervuarı kemirciler olan hantavirüsler; renal sendromlu hemarojik ateş ve hantavirus pulmoner sendrom olmak üzere iki ciddi akut ateşli hastalığa neden olur. “Eski dünya” olarak adlandırılan Asya ve Avrupa’daki virusler hantavirüs renal sendroma, Amerika kıtasında yaygın olan “Yeni dünya” virüsleri ise pulmoner sendroma yol açmaktadır. Farklı klinik tablolar farklı virüs alt tipleri ile ilişkilidir. Klinik seyir hantavirus tipine ve konak immun cevabına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Asemptomatik ve hafif semptomatik olabileceği gibi ciddi seyir de gösterebilir.Tanı epidemiyoloji öykü ile birlikte serolojik testler ile koyulur. Etkin bir antiviral tedavi olmayıp esas tedavi destek tedavisidir. Hantavirus patogenezi, antiviral tedavi ve aşı geliştirme dahil önleyici tedbirler konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Hantaviruses, whose natural reservoir is rodents, cause two serious acute febrile diseases, hemarogenic fever with renal syndrome and hantavirus pulmonary syndrome. The so-called "Old World" viruses from Asia and Europe cause hantavirus renal syndrome, while the "New World" viruses common in the Americas cause pulmonary syndrome. Different clinical pictures are associated with different virus subtypes. The clinical course varies depending on the type of hantavirus and host immune response. It can be asymptomatic, mildly symptomatic or severe. The diagnosis is based on epidemiology, history and serologic tests. There is no effective antiviral treatment and the main treatment is supportive therapy. More research is needed on hantavirus pathogenesis, antiviral therapy and preventive measures including vaccine development.