Brucella ve Tanı Testleri - Şanlı, Kamuran (Mikrobiyolojide Güncel Konular V (Bahar), 2024)
Bruselloz, enfekte gıda ürünlerinin tüketilmesi, enfekte bir hayvanla doğrudan temas veya aerosollerin solunması yoluyla hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik bir enfeksiyondur. Dalgalı ateş, Akdeniz ateşi, Malta ateşi, Cebelitarık ateşi, Kırım ateşi, keçi ateşi ve Bang hastalığı dahil olmak üzere birçok başka isimle de bilinir. Son yapılan çalışmalar, insanlarda enfeksiyon oluşturmak için (10-100 bakteri) düşük organizma konsantrasyonu göz önüne alındığında oldukça etkilidir ve bu eski hastalığa yeniden dikkat çekmiştir. Brucella, fagositlerde hayatta kalma ve çoğalma yeteneğine sahip, sığırlarda düşüğe ve insanlarda dalgalı ateşe neden olan fakültatif hücre içi bir patojendir. Brucella türleri, özellikle B. melitensis, B. abortus ve B. suis, önemli bir halk sağlığı endişesini temsil etmektedir. Hastalık hayvanlardan insanlara pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, az pişmiş et tüketilmesi veya çiftlik hayvanları ile temas halinde olanların derisine nüfuz etmesi yoluyla bulaşmaktadır. Moleküler çalışmalar artık Brucella'nın patogenezini aydınlatmış, brusellozun yaygın fakat genellikle ihmal edilen bir hastalık olduğu, gelişmekte olan ülkelerde faydalı olacak yeni teşhis araçlarının geliştirilmesini sağlamıştır.