Tiroid Hastalıkları ve İnfertilite - Okatan, Ali Ertan (Güncel Üroloji Çalışmaları V (Bahar), 2024)
Tiroid hastalığı ile infertilite arasındaki etkileşim karmaşıktır. Tiroid problemleri erkek hastalarda hem cinsel fonksiyon bozuklukları açısından hem de ejekülasyon problemleri açısından bir infertilite sebebi olsa da, daha karmaşık bir hormonsal düzene sahip olan kadınlarda infertiliteye çok daha fazla mekanizma üzerinden sebep olabilmektedir. Tiroid fonksiyon bozukluğu sıklıkla adet bozukluklarına, doğurganlık sorunlarına ve gebelik komplikasyonlarına yol açar ve bu nedenle uygun şekilde tedavi edilmelidir. Şu anda, özellikle hafif tiroid fonksiyon bozukluğu olan hastalarda overdoz tedavinin olası olumsuz etkileri göz önüne alındığında, 2,5 ila 4,0 mIU/L arasındaki TSH düzeylerinde levotiroksin tedavisini önerecek çok az kanıt bulunmaktadır. ART işlemi uygulanan kadınlarda özellikle tiroid antikorlarının varlığında yakın takip yapılması önerilmektedir.