Yardımcı Üreme Teknikleri ve Sperm Elde Etme Yöntemleri - Özcan, Serkan (Güncel Üroloji Çalışmaları V (Bahar), 2024)
Dünya Sağlık Örgütü(WHO) infertiliteyi, çiftin düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl boyunca gebelik elde edememesi olarak tanımlar.Bu olguların yaklaşık %50’sinde erkekler, %50’sinde kadınlar sorumludur. Yardımcı üreme teknikleri, çiftlerin doğal yollarla gebe kalma şanslarını artırmak amacıyla kullanılan çeşitli tıbbi yöntemlerdir.Yardımcı üreme tekniklerinde sıklıkla kullanılan yöntemler,intrauterin inseminasyon,gamet intrafallopian transfer, zigot intrafallopian transfer, invitro fertilizasyon(IVF), embriyo transfer, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonudur(ICSI). Sperm elde etme tekniklerindeki gelişmeler, az sayıda canlı spermi olan erkeklerin bile kendi genetik çocuklarına sahip olabilme şansını artırmıştır.Yapılan araştırmalar, sperm elde etme ve yardımcı üreme tekniklerini geliştirmeye odaklanmaktadır ve belki de gelecekte, ICSI'den daha az invaziv prosedürlerin ortaya çıkması mümkün olacaktır. The World Health Organization(WHO) defines infertility as the couple's inability to achieve pregnancy for a year despite regular sexual intercourse.Men are responsible for approximately 50% of these cases,and women are responsible for 50%.Assisted reproductive techniques are various medical methods used to increase the chances of couples getting pregnant naturally.The methods frequently used in assisted reproductive techniques are intrauterine insemination, gamete intrafallopian transfer,zygote intrafallopian transfer,invitro fertilization(IVF),embryo transfer,intracytoplasmic sperm injection(ICSI).Advances in sperm retrieval techniques have increased the chances that even men with small numbers of viable sperm can have their own genetic children.Research is focusing on improving sperm retrieval and assisted reproductive techniques,and perhaps in the future it will be possible to emerge with less invasive procedures than ICSI.