Çeşitli İlaçların Erkek İnfertilitesine Etkisi - Eryılmaz, Recep; Sarıhan, Muhammed Hamdi (Güncel Üroloji Çalışmaları V (Bahar), 2024)
İnfertilite nedeni ile sağlık kuruluşlarına başvuran çiftlerin yaklaşık yarısında problem erkek kaynaklıdır. Erkek infertilitesinin pretestiküler, testiküler ve posttestiküler sebepleri olabilir. Birçok ilaç da infertiliteye katkıda bulunabilmektedir. Antidepresanlardan SSRI’ların hormonal değişiklikler ve doğrudan sperm morfolojisinin bozulması ile infertiliteye sebep olduğu belirtilmiştir. Kalsiyum kanal blokerlerinin infertiliteye etkisi sperm morfolojisinin bozulması ve sperm reseptör düzey değişiklikleri ile ilişkilidir. Alfa adrenerjik blokerlerin infertiliteye etkisi hormonal değişiklikler ve ejakülasyon bozuklukları ile ilişkilidir. Anti epileptiklerin infertiliteye etkisi hormonal değişiklikler ile ilişkilidir. Anti retroviral ilaçların infertiliteye etkisi sperm morfolojisinin bozulması ile ilişkilidir. Farklı birçok ilacın da hormonal değişiklikler ile veya doğrudan spermatogenez basamaklarını ve sperm morfolojisini bozarak fertilite üzerinde negatif etki yaptığı izlenmiştir. Fakat ilaçların erkek infertilitesine etkisinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. In approximately half of the couples who apply to health institutions due to infertility, the problem originates from the man. Male infertility may have pretesticular, testicular and posttesticular causes. Many medications can also contribute to infertility. It has been stated that SSRIs, among the antidepressants, cause infertility through hormonal changes and direct deterioration of sperm morphology. The effect of calcium channel blockers on infertility is related to the deterioration of sperm morphology and changes in sperm receptor levels. The effect of alpha adrenergic blockers on infertility is related to hormonal changes and ejaculation disorders. The effect of anti-epileptics on infertility is related to hormonal changes. The effect of anti-retroviral drugs on infertility is related to the deterioration of sperm morphology. It has been observed that many different drugs have a negative effect on fertility, either through hormonal changes or directly by disrupting spermatogenesis steps and sperm morphology. However, more studies are needed to better understand the effects of drugs on male infertility.