Gebelik ve Gastointestinal Sistem Hastalıkları - Şafak, İhsan (Güncel Kadın Hastalıkları ve Doğum Çalışmaları VII (Bahar), 2024)
Gebelikte gastointestinal sistem yakınmaları son derece sık olarak izlenmektedir. Bu sebeple gebelik sırasında ortaya çıkan gastoinstestinal sisteme ait şikayetlerde ayırıcı tanı son derece önemli olup ayırıcı tanıda ise gebeliğe bağlı olan şikayetlerle obstretik olmayan karın içi patolojileri ayırmak bazen zor olabilmektedir. Üst gastrointestinal sistem hastalıklarında gebelikte en sık hiperemezis gravidarum izlenir. Bunun dışında gastroözofageal reflü, hiatal herni, diyafragma hernisi, peptik ülser ve üst gastointestinal kanama gibi durumlarda gebelikte görülebilmektedir. Gebelikte alt gastrointestinal sistem yakınları da üst gastrointestinal sistem kadar olmamakla birlikte gebelikte görülebilmektedir. Alt gastrointestinal sistem hastalıklarında inflamatuar bağırsak hastalığı olan ülseratif kolit ve crohn hastalığı, akut ishale neden olan patolojiler,bağırsak obstruksiyonları ve apandisit yer almaktadır. Gastrointestinal complaints are observed very commonly during pregnancy. For this reason, gastrointestinal complaints occurring during pregnancy require a differential diagnosis, and it is sometimes difficult to identify pregnancy-related complaints from non-obstructive intra- abdominal pathologies in the differential diagnosis. In upper gastrointestinal system diseases, hyperemesis gravidarum is most commonly monitored in pregnancy. Moreover, gastroesophageal reflux, hiatal hernia, diaphragmatic hernia, peptic ulcer and upper gastrointestinal bleeding can be seen in pregnancy. While the lower gastrointestinal system is not as common as the upper gastrointestinal system, lower gastrointestinal system complaints can also be seen in pregnancy. Lower gastrointestinal system diseases include ulcerative colitis and crohn's disease which are inflammatory bowel diseases, pathologies causing acute diarrhea, intestinal obstructions and appendicitis.