Kanserde Terapötik Hedef Olarak Axl Reseptörü ve Axl İnhibitörleri - Kara, Hatibe (Güncel Biyokimya Çalışmaları VII (Bahar), 2024)
Kanser hücrelerinde ve tümör mikro çevresinde bazı sinyal yolu düzensizlikleri sıkça gözlenmekte ve bu yolaklar ilaç geliştirmede önemli hedefler olmaktadır. Reseptör Tirozin Kinaz (RTK)’lardaki anormal işleyişler de birçok malignitede tespit edilmiştir. Bir RTK üyesi olan AXL’ın aşırı ekspresyonu da kanserde kötü prognozla ilişkilendirilmiştir. AXL kanserde, hücrenin hayatta kalması, EMT, metastaz ve terapötik direnç mekanizmalarında önemli rol oynar. AXL, K vitaminine bağımlı protein ailesinde yer alan Büyüme Durdurma Spesifik Protein 6 (GAS6)’nın bağlanmasıyla aktive olur. GAS6/AXL sinyal yolu PI3K/AKT, MAPK/ERK ve STAT3 dahil olmak üzere aşağı akış yollarını aktive ederek kanserin ilerlemesini teşvik eder. Kanser gelişiminin farklı süreçleriyle ilişkili bulunması, AXL'ı kemoterapötik hedef haline getirmiş ve AXL’a özgü pek çok terapötik ajan geliştirilmesinde etkili olmuştur. Son on yılda, TKI’ler, mAb’ler, ADC’ler ve çözünebilir reseptörler dahil olmak üzere bir dizi spesifik AXL hedefli tedavi, klinik gelişime dahil edilmiştir. Özellikle, AXL inhibitörleri ön çalışmalarda umut verici sonuçlar ortaya koymuştur. Gün geçtikçe artan araştırma sonuçları, AXL inhibisyonunu potansiyel kanser tedavi stratejilerinden biri yapmıştır. AXL inhibitörlerinin keşfi ve araştırılması, özellikle AXL’ın ilaç direncindeki etkinliğine dair kanıtların artmasıyla birlikte kritik önem taşımaktadır. Bu bölümde AXL’ın kanserde oynadığı rol kısaca anlatıldı ve AXL’ı hedef alan tedavi stratejilerinden AXL inhibitörleri tanıtılmıştır. Some signaling pathway irregularities are frequently observed in cancer cells and the tumor microenvironment, and these pathways are important targets in drug development. The abnormal Receptor Tyrosine Kinase (RTK) function has also been detected in many malignancies. Overexpression of AXL, a RTK member, has also been associated with poor prognosis in cancer. AXL plays an important role in cell survival, EMT, metastasis and therapeutic resistance mechanisms in cancer.AXL is activated by binding to Growth Arrest Specific Protein 6 (GAS6), which belongs to the vitamin K-dependent protein family. The GAS6/AXL signaling pathway promotes cancer progression by activating downstream pathways including PI3K/AKT, MAPK/ERK, and STAT3.Its association with different processes of cancer development has made AXL a chemotherapeutic target and has been effective in the development of many AXL-specific therapeutic agents. Over the past decade, a number of specific AXL-targeted therapies have been introduced into clinical development, including TKIs, mAbs, ADCs, and soluble receptors. In particular, AXL inhibitors have demonstrated promising results in preliminary studies. Increasing research results have made AXL inhibition one of the potential cancer treatment strategies. The discovery and research of AXL inhibitors is critical, especially as evidence increases for the effectiveness of AXL in drug resistance. In this section, the role of AXL in cancer is briefly explained and AXL inhibitors, one of the treatment strategies targeting AXL, are introduced.