Türkiye’deki Balneoterapi Uygulama Merkezleri ve Özellikleri - Türemenoğulları, Bengü (Geçmişten Günümüze Rehabilitasyonda Balneoterapi ve Hidroterapi, 2024)
Kaplıca tedavisi; ülkemiz toprakları üzerinde sağlığın devamı ve hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılan, bin yıllardan beri kullanım geçmişi olan ve uygulanmasına günümüzde de devam edilen, kaplıca tıbbı adı altında ayrı bir uzmanlık gerektiren geleneksel bir terapi yöntemidir (1). Kaplıca tedavisi ile aynı anlama gelen balneoterapi; yer altı kaynaklı doğal mineralli ve/veya termal sular, şifalı çamurlar (peloid), gazlar ve iklimsel etkenler gibi doğal iyileştirici faktörlerden oluşan balneolojik kaynakların belirli yöntem ve dozlarda, paket, banyo, inhalasyon ve içme uygulamaları ile düzenli aralıklarla tekrarlı şekilde kullanılmasıyla kür olarak uygulanan terapötik yöntemdir. Günümüzde yaygın olarak, kaplıca ve termal spa merkezleri gibi pek çok kuruluşta ilaç dışı bir terapötik ajan olarak rehabilitasyon uygulamalarında kullanılmaktadır (2,3).Ülkemizde termal ve mineralli su kaynaklarının 2000’den fazla olduğu bilinmektedir ve ülkemiz, şifalı su kaynakları zenginliği açısından dünyadaki ülkeler arasında ilk beş içerisinde yer alır (4,5). Türkiye’de resmi statüye sahip hastane ve kaplıca kür klinikleri ile farklı coğrafi bölgelerde, çeşitli balneolojik kaynaklar ile terapilerin uygulandığı çok sayıda ruhsatlı olarak hizmet veren kaplıca tesisi bulunmaktadır.Ülkemizdeki bu zengin balneolojik kaynaklar farklı içerikleri ile çeşitli hastalıkların tedavisinde yüzyıllardan beri şifa kaynağı olmaktadır. Literatürde balneoterapi ile ilgili ülkemizdeki merkezlerde de gerçekleştirilen fazlaca bilimsel çalışma mevcut olup bu çalışmalar balneoterapinin etkinliğine dair bilimsel ışık tutmaktadır. Spa treatment; it is a traditional therapy method that is used for the continuation of health and the treatment of diseases on the territory of our country, dating back to thousands of years and continuing to be used today, and requires a separate expertise under the name of spa medicine (1). Balneotherapy, which has the same meaning as spa treatment; it is a therapeutic method applied as a cure by using balneological resources consisting of natural healing factors such as natural mineral and/or thermal waters, healing muds (peloids), gases and climatic factors of underground origin in certain methods and doses, with packages, baths, inhalations and drinking applications at regular intervals. Today, it is widely used in rehabilitation applications as a non-drug therapeutic agent in many establishments such as hot springs and thermal spa centers (2,3).It is known that there are more than 2000 thermal and mineral water resources in our country, and our country is among the top five countries in the world in terms of the richness of healing water resources (4,5). In Turkey, there are spa cure clinics and hospitals operating with official status, as well as many licensed spa facilities in different geographical regions, where various balneological sources and therapies are applied.These rich balneological resources in our country have been a source of healing for centuries in the treatment of various diseases with their different contents. In the literature, there are many studies on balneotherapy in centers in our country, and these studies shed scientific light on the effectiveness of balneotherapy.