Balneoterapi Etki Mekanizmaları - Kılınç Kamacı, Gizem (Geçmişten Günümüze Rehabilitasyonda Balneoterapi ve Hidroterapi, 2024)
Balneoterapi, termal mineralli suları içeren banyoların, gazların ve peloidlerin tedavi amacıyla kullanılması olarak tanımlanır. Mekanizması tam olarak anlaşılmamış olsa da birden fazla mekanizmanın etkili olduğu düşünülmektedir. Bu etkiler termal, fiziksel (mekanik) ve mekanik etkiler olarak sınıflandırılmaktadır. Termal etkiler; hipotermal, izotermal, termal ve hipertermal olarak suyun sıcaklığına göre farklılaşır. Kaldırma kuvveti, hidrostatik basınç ve viskozite, fiziksel (mekanik) etkileri oluşturur. Kimyasal etkiler ise penetrasyon (absorbsiyon), adsorbsiyon (depozisyon) ve elüsyon gibi etkilerinden kaynaklanmaktadır. Balneotherapy is defined as the therapeutic use of baths containing thermal mineral waters, gases and peloids. Although the mechanism is not fully understood, more than one mechanism is thought to be effective. These effects are classified as thermal, physical (mechanical) and mechanical effects. Thermal effects differ according to the temperature of the water as hypothermal, isothermal, thermal and hyperthermal. Buoyancy, hydrostatic pressure and viscosity constitute physical (mechanical) effects. Chemical effects are caused by penetration (absorption), adsorption (deposition) and elution.