Eş Zamanlı Akut Anteriyor ve İnferiyor Miyokart Enfarktüsü - Ardıç, Mustafa Lütfullah; İçen, Yahya Kemal (Olgular Eşliğinde Kardiyoloji II, 2024)
Nadir de olsa ön duvar ve alt duvarı besleyen arterler eş zamanlı tam tıkalı olabilir ve akut perikardit gibi yaygın ST segment elevasyonuna sebep olabilir. Bu hastalarda hemen ayırıcı tanıda perikarditi dışlayıp, revaskülarizasyon için harekete geçmek gerekir. Bizim vakamız; 42 yaşında bayan hastaydı. Acil servise 20 dakika önce başlayan retrosternal göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile başvurmuş. Hastanın çekilen elektrokardiyografisinde (EKG) bütün derivasyonlarda ST segment elevasyonu mevcuttu. Ekokardiyografi (EKO) ile yapılan değerlendirilmesinde global hipokinezi ve ejeksiyon fraksiyonu %35 olarak ölçüldü. Koroner anjiografi (KAG) sonucunda; sol anteriyor inen arterinde (LAD) % 99 ve sağ koroner arterde (RCA) %99 trombotik tıkanıklıklar, sirkumfleks arterde kritik olmayan plaklar vardı. LAD ve RCA’ daki trombotik tıkanıklıklara direkt stent ile tam açıklık sağlandı. Hastamız yedinci gün sonunda medikal tedavi önerileriyle taburcu edildi. Çoklu damar tıkanıklığı olan hastalar acil olarak revaskülarize edilmelidir.