Serebrovasküler Olay ve Geçici İskemik Atak - Çınarlık, Mahmut Arda; Çiftçi, Mert (Dahili Aciller, 2024)
Serebrovasküler olaylar (SVO) ve geçici iskemik ataklar (GİA), bir an önce tanısının konması ve tedavisine başlanması gereken nörolojik acillerdir. Serebrovasküler olayları, iskemik ve hemorajik inme olarak genel hatlarıyla ikiye ayırabiliriz. İnmenin etiyolojisinin belirlenmesi, hem prognozu hem de sonuçları doğrudan etkilediği için önemlidir (1,2). İskemik inme, beyne giden kan akışında azalmaya neden olan trombotik veya embolik bir olaydan kaynaklanmaktadır. Hemorajik inme, beyin dokusunu besleyen bir damardan kaynaklanan kanama sonucunda ortaya çıkar. Hemorajik inme ayrıca intraserebral kanama (İSK) ve subaraknoid kanama (SAK) olarak alt bölümlere ayrılabilir. Hemorajik inme ciddi morbidite ve yüksek mortalite ile ilişkilidir (3). GİA ise, herhangi bir akut enfarkt ya da doku hasarı meydana gelmeksizin fokal serebral, spinal kord ya da retinal iskemiden kaynaklan geçici nörolojik işlev bozukluğu olarak tanımlanır, tipik olarak bir saatten az sürer, daha sıklıkla dakikalar sürer. GİA, yaklaşan bir iskemik inme için ciddi bir uyarı olarak kabul edilebilir. Geçici iskemik ataklar genellikle altta yatan serebrovasküler hastalığa bağlı olarak fokal nörolojik defisit ile ilişkilidir ve her zaman ani başlangıçlıdır.