Sıvı Elektrolit Bozuklukları ve Tedavisi - Çelebi, Melis (Dahili Aciller, 2024)
Sıvı ve elektrolit dengesi ve tedavisi yeterince anlaşılmamaktadır. Bu nedenle verilen tedaviler morbidite ve mortalitenin artmasına neden olabilmektedir. Sıvı ve elektrolit konusu uzun, karışıktır. Bu bölümde size sıvı ve elektrolit bozuklukları olabildiğince açıklayıcı ve basit şekilde anlatılmaya çalışıldı.Bütün sıvı ve elektrolit bozukluklarında ilk bilinmesi gereken hastayı değerlendirmektir. Unstabil hastalar hızlıca güvenlik çemberine alınmalı, çift damar yolu açılıp monitörize edilmelidir. Hastanın anamnezi, kullandığı ilaçlar, semptomları sorgulanmalıdır. Fizik muayenesi, ultrasonografi ve vital bulguları ile sıvı volümü değerlendirilmelidir. Unstabil hastalar için ideal sıvı mevcut değildir; ancak kristalloidler ilk tercih olarak kullanılmalıdır. Elektrolit bozukluklarında yüksek olan değer düşürülmeli, düşük olan değer yükseltilmelidir. Basit mantık olarak doğru olmasına rağmen tedavi kriterleri, altta yatan nedenleri göz önünde bulundurulmalı ve hastalar sık kontrol edilmelidir.