Alt Gis Kanamalar - Çakmak, Onur (Dahili Aciller, 2024)
Bu bölüm, alt gastrointestinal (GI) kanamaların tanımını, prevelansını, nedenlerini, tanı yöntemlerini ve tedavi yaklaşımlarını ele almaktadır. Alt GI kanamaları, dünya çapında önemli bir sağlık sorunudur ve üst GI kanamalardan daha nadir görülür. Yaşla birlikte sıklığı artar ve yaşlılarda üst GI kanamalardan daha sık görülebilir. Alt GI kanamalarının ana nedenleri arasında divertikülozis, anjiodisplazi, iskemik kolit ve hemoroidler bulunmaktadır. Tanı genellikle muayenede hematokezya ile konur ve detaylı anamnez, fizik muayene ve laboratuvar testleri gerektirir. Görüntüleme yöntemleri arasında anjiografi, sintigrafi ve kolonoskopi bulunmaktadır. Tedavi hastanın hemodinamik durumuna bağlı değişmekle birlikte stabil olmayan hastalarda acil resüsitasyon ve kan transfüzyonu gerekebilir. Anjiografi ve kolonoskopi gibi girişimsel müdahaleler kanamanın kaynağını belirlemede ve tedavide önemli rol oynar. Alt GI kanamalara yaklaşımda gastroenteroloji konsültasyonu sıkça gerekmektedir yoğun bakım takibi gerektiren vakalar açısından dikkatli olunmalıdır. Ayaktan tedavi için Oakland Skorlama Sistemi kullanılmaktadır.