Anafilaksi ve Anafilaktik Şok - Danış, Faruk (Dahili Aciller, 2024)
Anafilaksi; hava yolu, solunum veya dolaşım bozukluklarına neden olabilen, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden, multisistemik bir alerjik reaksiyondur. İntramusküler adrenalin (epinefrin) uygulaması, tüm hastaların acil tedavisidir. İntravenöz adrenalin şoktaki hastalarda sıvı resüsitasyonu ile birlikte bolus veya infüzyon şeklinde kullanılmalıdır. Hava yolu obstrüksiyonu tanınmalı ve gerekiyorsa erken entübasyon yapılmalıdır. Adrenaline dirençli şok mevcutsa ek vazopresörlere ihtiyaç duyulabilir. Anafilaksinin yönetimi, hastanın semptomlarına ve tedaviye yanıtına bağlıdır. Tedavi süreci tamamlanan hastalar bifazik anafilaksi açısından bilgi ve eğitim verilerek taburcu edilebilir.