Probiyotikler ve Prebiyotikler - Özçelikçi, Büşra; Aksu, Burcu Merve (Beslenme ve Hemşirelik, 2023)
İnsan vücudunda yaşayan mikroorganizmaların, genomlarının ve metabolitlerinin yanı sıra yaşadıkları çevre topluluğuna mikrobiyota denir. İnsan vücudu mikroorganizmalar için dengeli, besin açısından zengin bir ortam oluştururken mikroorganizmalar ise insan sağlığı için faydalı etkiler göstermektedir. Yaşam için anlamına gelen probiyotikler yeterince uygulandığında konağın sağlığını koruyan canlı mikroorganizmalardır. Prebiyotikler ise bir sağlık yararı sağlayan konakçı mikroorganizmalar tarafından seçici olarak kullanılan bir substrat olarak tanımlanır. Probiyotikler ve prebiyotikler temelde bağırsak mikrobiyotasını düzenleyerek lokal ve ekstraintestinal sistemler üzerine olumlu etkiler sağlamaktadır.