Karaciğer Nakli Öncesi ve Sonrası Hemşirelik Bakımı - Demir, Bilsev; Çubuk, Nebile (Solid Organ Naklinde Hemşirelik Bakımı, 2024)
Karaciğer nakli, son dönem karaciğer yetmezliği olan hastalarda uygulanan en etkin tedavi yöntemi olup, modern tıptaki en başarılı gelişmelerden birisidir. Karaciğer nakli alıcılarının 5 yıllık sağ kalım oranı dünya çapında yaklaşık %72-84 arasında değişmektedir. Karaciğer naklinin başarısı için iyi organize olmuş multidisipliner ekip çalışması gerekmektedir. Karaciğer nakli öncesi hasta hazırlığı ameliyat öncesi, ameliyat gecesi ve ameliyat günü hazırlığı şeklinde planlanmalıdır. Bu süreçte nakil öncesi alıcı adaylarının fizyolojik, psikolojik ve yasal olarak ayrıntılı bir şekilde hazırlanması nakil başarısında oldukça önemlidir. Karaciğer nakli sonrası erken dönemde görülen komplikasyonların en aza indirilmesi, erken dönem taburculuğun sağlanması hasta sağ kalımında ve hasta yaşam kalitesinin artırılmasında ameliyat sonrası hemşirelik bakımı önemli yer tutmaktadır.