Solid Organ Naklinde Etik ve Hemşirenin Rolü - Çelik, Buket (Solid Organ Naklinde Hemşirelik Bakımı, 2024)
Organ kısıtlılığı tüm dünyanın yaşandığı evrensel bir sorundur. Bu sorunun yaşanmasının en temel nedeni; dünya genelinde beklenen yaşam süresinin uzamasıyla her geçen gün organ gereksinimi olan insan sayısı artmasına rağmen yapılan organ bağışı sayısının bu talebi karşılamada yetersiz olmasıdır. Organ bağışlarının sınırlı olması nedeniyle organ nakli öncesi ve sonrası süreçlerde çeşitli etik sorunlar yaşanabilmektedir. Organ nakli sürecinin her aşamasında önemli rol ve sorumlulukları bulunan sağlık profesyonellerinden biri de hemşirelerdir. Hemşireler organ nakli hastaları, vericileri ve aileleriyle en fazla zaman geçiren sağlık profesyonelleridir. Bu nedenle nakil süreçlerinde yaşanan etik sorunlara diğer sağlık profesyonellerine göre daha fazla tanıklık edebilmektedir. Bu bölümde organ nakli sürecinde yaşanan tüm süreçler; özerklik, gönüllük, yarar sağlama, zarar vermeme, adalet, dürüstlük, gizlilik ve ahlaki sıkıntı olan hemşirelik etik kodları çerçevesinde kapsamlı bir şekilde tartışılarak açıklanmıştır. Organ limitation is a global problem experienced all over the world. The main reason why this problem occurs is; although the number of people in need of organs increases day by day as life expectancy increases worldwide, the number of organ donations is insufficient to meet this demand. Due to limited organ donations, various ethical problems may occur during the pre- and post-organ transplantation processes. Nurses are one of the health professionals who have important roles and responsibilities at every stage of the organ transplantation process. Nurses are the healthcare professionals who spend the most time with organ transplant patients, donors, and their families. For this reason, he is more able to witness the ethical problems experienced in transplantation processes than other health professionals. In this section, all the processes experienced during the organ transplantation process; It has been comprehensively discussed and explained within the framework of nursing ethical codes, which are autonomy, voluntariness, benefit, non-maleficence, justice, honesty, confidentiality and moral distress.