Mobbing (Mobbing) - Sönmez, Betül (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Bu bölümde, Türkçeye “psikolojik taciz” ve “bezdiri” olarak çevrilen ve hemşirelerin işyerinde karşılaştıkları önemli bir sorun olan “mobbing”e yer verilmiştir. Literatürde ilk “mobbing” olarak kullanılan kavram, artık yaygın olarak “işyeri zorbalığı” olarak kullanılmaktadır. Ancak ülkemizde “mobbing” ve “psikolojik taciz” olarak kullanım yaygındır. Birçok kavramla birbirinin yerine kullanılması ayrıca ülkelerin yasalarına göre tanımlamaların farklı olması nedeniyle de mobbingi tanımlamanın ve ispatlamanın zor olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle, bu bölümde, mobbing tanımı ve diğer kavramlardan farkı daha çok vurgulanmasına karşın mobbingin nedenleri ve örgütsel sonuçları daha yüzeysel olarak ele alınmıştır. Bu bölümde ayrıca, hemşirelerin mobbing ile ilgili açtığı davalara ilişkin verilen yargı kararları örnekleri üzerinden hemşirelerin işyerinde yaşadıklarının tanımlanması, hemşirelere etkisi ve alınan kararlara dikkat çekilmektedir. Bununla birlikte, hemşirelerin işyerinde karşılaştıkları mobbing ve ilişkili kavramlara yönelik farkındalığı arttırmaya ve önlemeye yönelik mücadele yöntemleri ve yasal düzenlemelere yönelik bir kaynak oluşturacaktır. This chapter is about "mobbing," which is translated as “bullying” and “psychological harassment” in Turkish and is an important problem faced by nurses in the workplace. The term, which was first used in literature as "mobbing," is now often referred to as "workplace bullying." However, in our country, it is often used as "bullying" and "psychological harassment." It is noted that bullying is difficult to define and prove because many terms are used interchangeably and definitions vary according to countries' laws. For this reason, while this chapter places greater emphasis on the definition of mobbing and how it differs from other concepts, the causes and organizational consequences of mobbing are treated rather superficially. This chapter also draws attention to the definition of what nurses experience at work, the impact on nurses, and the decisions made using examples of court decisions on cases filed by nurses related to mobbing. It also creates a resource for anti-mobbing methods and legislation to raise awareness and prevent mobbing and related concepts that nurses encounter in the workplace.