Örgütsel Sessizlik (Organizational Silence) - Yalçın, Begüm (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Bu kitap bölümü, ses, sessizlik ve örgütsel sessizlik kavramlarını tanımlayarak, bu kavramların kurumlarda ortaya çıkma nedenleriyle kurumlar ve çalışanlar açısından olası sonuçlarını tartışmaktadır. Örgütsel sessizliğin tanımlanmasında kullanılan farklı sınıflandırmaları açıklamaktadır. Kurumlarda örgütsel sessizliğin ortaya çıkmasına neden olan sessizlik ikliminin, çalışanların korku ve endişelerinin, içerisinde bulundukları durumu kabullenmelerinin ve kurumlarını korumak amacıyla örgütsel sessizlik davranışı göstermelerinin nedenleri incelenmiştir. Sağlık kuruluşları özellikle de hemşireler sağlık bakımının sunulmasında açısından örgütsel sessizliğin geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlara neden olabileceği bu bölüm kapsamında sunulmakla beraber örgütsel sessizlik davranışının çalışma ortamına ilişkin etkilerine göstermelerinin dikkat çekilmiştir. Örgütsel sessizlik ile ilgili bu kapsamlı analizin özellikle sağlık kurumlarının yöneticileri açısından örgütsel sessizliğin anlaşılması ve önlenmesi açısından önemli bir kaynak olarak sunulmaktadır. This book chapter defines the concepts of voice, silence, and organizational silence and discusses the reasons for their occurrence in organizations and their possible consequences for organizations and employees. It explains the different classifications used in defining organizational silence. The reasons for the climate of silence that causes the emergence of organizational silence in organizations, the fears and concerns of employees, their acceptance of the situation they are in, and the reasons why they show organizational silence behavior to protect their institutions are examined.Within the scope of this chapter, it is presented that organizational silence can cause irreversible consequences for health care organizations, especially for nurses in the provision of health care, and attention is drawn to the effects of organizational silence behavior on the working environment. This comprehensive analysis of organizational silence is an essential resource for understanding and preventing organizational silence, especially for managers of health institutions.