Örgütsel Öğrenme ve Yaratıcılık (Organisational Learning and Creativity) - Kuşcu Karatepe, Hilal; Türkmen, Emine (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Örgütsel öğrenme ve yaratıcılık, bilgiye dayalı işletmelerde önemli bir rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. Organizasyonel öğrenme aynı zamanda sağlık hizmetlerinde hasta, çalışan ve örgütsel sonuçları iyileştirmek için de önemli bir stratejidir. Örgütsel öğrenme, kuruluşların performanslarını korumak veya iyileştirmek için kurallarını, prosedürlerini veya bilgilerini değiştirdikleri veya modifiye ettikleri bir süreçtir. Bu süreç, bilginin elde edilmesini, yayılmasını, yorumlanmasını, saklanmasını ve örgütsel belleğin oluşmasını içeren beş aşamalı bir modeldir. Örgütsel öğrenme, bireysel düzeyde farkına varma ile başlar, bireylerin oluşturduğu grup ya da takımların öğrenmesi ve örgüt düzeyinde takımların öğrendiklerini uygulaması ile şekillenir. Bu süreçte, öğrenenler açısından öğrenmeyi öğrenme oldukça önemlidir. Öğrenen organizasyonlarda çalışanların değişime uyum sağlamaları için yaratıcılık ve yenilikçilik becerilerinin geliştirilmesine gereksinim vardır. Giderek daha karmaşık hale gelen sağlık hizmetlerinde bakımı iyileştirmek için yenilikçi ve yaratıcı çözümlere duyulan gereksinim giderek artmaktadır. Bu bağlamda, hemşire lider ve yöneticilerin bireysel ve kurumsal düzeyde olduğu kadar ekip düzeyinde de sürekli öğrenmeyi sağlayacak altyapıyı oluşturmaları ve çalışanların mesleki gelişimini destekleyerek yaratıcılığı teşvik etmeleri önem taşımaktadır. Organisational learning and creativity is a key competitive advantage in knowledge-based organisations. Organisational learning is also an important strategy for improving patient, staff and organisational outcomes in healthcare. Organisational learning is the process by which organisations change or modify their rules, procedures, or knowledge to maintain or improve performance. This process is a five-stage model that includes "information acquisition, information distribution, shared commentary, storage and formation of corporate memory". Organisational learning begins with awareness at the individual level, is shaped by the learning of groups or teams of individuals and is shaped by the application of what the teams have learned at the organisational level. In this process, learning to learn is a very important issue for learners. There is a need to develop the creativity and innovation skills of employees in adapting to change in learning organisations. There is a growing need for innovative and creative solutions to improve care in increasingly complex healthcare environments. In this context, it is important for nurse leaders and managers to create the infrastructure to ensure continuous learning at individual, organisational and team levels and to foster creativity by supporting the professional development of staff nurses.