Örgütsel Davranışın Gelişimi ve Önemi (Development and Importance of Organizational Behavior) - Demirtaş, Hande; Baykal, Ülkü (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Günümüzde değişen ve gelişen teknolojiye rağmen örgütlerin varlığındaki en önemli öğe insan olup, örgütlerin en değerli stratejik kaynağıdır. Bu kaynağın etkin biçimde yönetilmesi gerekmektedir. Örgütsel davranış, örgütlerde insan davranışlarının incelenmesi ve yönetilmesinde anahtar görevi yapmaktadır. Örgütsel davranış örgütlerde hedef ve stratejilerin belirlenmesi, verimlilik ile başarının sağlanması ve örgütlerin devamlılığında etkin rol oynamaktadır. Bu sebeple örgütlerdeki her düzey yöneticinin örgütsel davranışlar ile ilgili temel kavramları ve örgütsel davranışın önemini bilmeleri örgütlerin varlığını sürdürmeleri için gerekliliktir. Özellikle insan unsurunun ön planda olduğu sağlık örgütlerinde örgütsel davranış ile ilgili kavram ve kuramların bilinmesi ve uygulanması bir zorunluluk olmaktadır. Bu kitap bölümü örgütsel davranışın örgütlerdeki önemini açıklayarak sağlık kurumlarında çalışan hemşirelerin verimli ve kaliteli bakım sağlamasında ve kurumların amaçlarına ulaşarak rekabet gücü kazanmalarında yol gösterici olacaktır. Despite the changing and developing technology today, people are the most important element in the existence of organizations and the most valuable strategic resource of organizations. This resource needs to be managed effectively. Organizational behavior serves as the key to examining and managing human behavior in organizations. Organizational behavior plays an active role in determining goals and strategies in organizations, ensuring efficiency and success, and maintaining the continuity of organizations. For this reason, it is necessary for managers at every level in organizations to know the basic concepts about organizational behavior and the importance of organizational behavior in order for organizations to continue their existence. Knowing and applying concepts and theories related to organizational behavior is a necessity, especially in health organizations where the human element is at the forefront. By explaining the importance of organizational behavior in organizations, this book chapter will guide nurses working in health institutions in providing efficient and quality care and in gaining competitiveness by achieving the institutions' goals.