Sol Dal Pacing - Artaç, İnanç (İmplante Edilebilir Kardiyak Elektronik Cihazlar, 2024)
İletim sistemi pacing'i (İSP), son yıllarda fizyolojik pacing'in mihenk taşı olarak tanımlanmış ve klinik pratikte kullanıma başlanmıştır. Günümüzde, iki farklı İSP modalitesi uygulanmaktadır: His demeti pacing (HisDP) ve sol dal alanı pacing'i (SDAP). SDAP tekniğinin tanımına, tanımlarına, sonuçlarına ve komplikasyonlarına yönelik güncel veriler bu bölümde değerlendirilmiştir. Yakın zamanlı büyük gözlemsel çalışmalar, farklı klinik senaryolarda SDAP'nin güvenliliğini ve fizibilitesini incelemiş; SDAP’nin mükemmel yakın elektriksel parametreleri (pacing eşiği ve R dalgası algılama) ve < %1 altında lead revizyonu dahil olmak üzere düşük komplikasyon oranları ile ilişkilendirilmiştir. Kardiyak resenkronizasyon tedavisi (KRT) endikasyonu olan hastalarda SDAP, uzun sayılmayacak takip sürelerinde fonksiyonel sınıf ve sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunda anlamlı iyileşme göstermiştir. Özetle SDAP, konvansiyonel bradikardi ilişkili pacing endikasyonları olan hastalarda mükemmel sonuçlar gösteren ve KRT için potansiyel rolü hakkında ümit verici beklentiler gösteren nispeten yeni bir İSP yöntemidir.