HİS-Demeti Pacing - Arslan, Ayça (İmplante Edilebilir Kardiyak Elektronik Cihazlar, 2024)
His demeti pacing'i (HisDP), uzun süreli sağ ventrikül apikal pacing'in olumsuz etkilerinden kaçınmak amacıyla ortaya çıkmış bir ileti sistemi pacing (İSP) modalitesidir. HisDP fizyolojik ventriküler aktivasyon sağlamanın yanı sıra, bazı hastalarda altta yatan iletim anormalliklerini de düzelttiği gösterilmiştir. Büyük prospektif, randomize klinik çalışmalar henüz tamamlanmamış olsa da, mevcut gözlemsel klinik veriler bu tekniğin güvenliliğini ve etkililiğini desteklemektedir. Bu bölümde his demetinin (HD) fizyolojisini, HisDP ile ilgili olarak gözden geçirilip, mevcut klinik deneyimlerin tanımı ve ortaya çıkan bu tedavinin gelecekteki yönlerini açıklamaya çalışılacaktır.