Yanık - Coşkun, Mehmet Veysel (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Yanık yaralanmaları, yoğun bakım ünitesinde özel bakım ve takip gerektiren tüm dünyada ciddi morbidite ve mortalite nedeni olan yaralanmalardır. Yanıklı hasta bakımının ilk aşaması değerlendirme ve resüsitasyona dayalıdır. Yanık boyutu ve ciddiyetinin doğru sınıflandırılması akabinde hastaya solunum ve dolaşım resüsitasyonu yapılması çok önemlidir. Bununla birlikte uygun analjezinin erkenden başlatılması, inhalasyon hasarının yönetimi, hipermetabolik yanıta bağlı özel nutrisyon desteği hasta takibi boyunca gözden kaçırılmamalıdır. Yanık yarası takibi ve yara yerlerinde oluşabilecek enfeksiyonlar açısından dikkatli olunmalı, yoğun bakım takipleri boyunca hastalara psikolojik destek verilmesi gerekliliği de unutulmamalıdır. Sonuç olarak, yoğun bakım ünitesinde yanık hastası yönetimi oldukça titiz, multidisipliner bir yaklaşım gerektirmektedir. Burn injuries requires special care and follow-up in the intensive care unit and are serious cause of morbidity and mortality all over the world. The first phase of burn patient care is based on assessment and resuscitation. It is very important to provide respiratory and circulatory resuscitation to the patient after correctly classifying the size and severity of burn injury. However, early initiation of appropriate analgesia, management of inhalation injury and special nutritional support due to hypermetabolic response should not be overlooked during patient follow-up. Care should be taken in terms of burn wound monitoring and infections that may occur in wound areas and should not be forgotten that patients should be given psychological support during intensive care follow-ups. In conclusion, burn patient management in the intensive care unit requires a very meticulous, multidisciplinary approach.