Asit ve Baz Bozukları - Coşar Ertem, Aytül (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Metabolik denge, hayati fonksiyonların devamı ve düzgün işleyişi açısından ciddi bir öneme haizdir. Asit-baz bozuklukları, insan doğasının anlaşılması en çok çaba gerektiren fizyolojik hadiselerindendir. Bu fizyolojik, olması zorunlu denge, H+ iyonu, Na+, K+, Cl-, HCO3- elektrolitleri ve daha birçok plazma yapıtaşları ile sağlanır. Metabolic balance is of serious importance for the continuation and proper functioning of vital functions.Acid-base disorders are among the physiological events that require the most effort to understand in human nature. This physiological, necessary balance is provided by H+ ion, Na+, K+, Cl-, HCO3- electrolytes and many other plasma building blocks.