Candida auris’in Oluşturduğu Klinik Tablolar Dahili Bilimler - Aysert Yıldız, Pınar (Tüm Yönleriyle Candida Auris, 2024)
C. auris hastane ortamında hastalar arasında temas yolu ile kolayca yayılarak hastane enfeksiyonlarına ve salgınlara yol açar. Hastane ortamında yüzeylerde uzun süre canlı kalabilmesi bulaşı kolaylaştırır. C. auris yol açtığı en önemli ve mortalitesi en yüksek klinik tablo kandidemidir. Bunun haricinde, C.auris ile ilişkili üriner sistem enfeksiyonu, cilt yumuşak doku enfeksiyonu, abdominal enfeksiyonlar, cerrahi alan enfeksiyonları, cilt apseleri, otit, menenjit ve kemik enfeksiyonları bildirilmiştir. C. auris enfeksiyonu ile ilişkili risk faktörleri diğer kandida türlerine benzer şekilde yoğun bakım yatışı, venöz kateter varlığı, trakeostomi, beslenme tüpü varlığı, diabetes mellitus, geçirilmiş cerrahi ve sistemik antibiyotik kullanımıdır. C. auris spreads easily through contact between patients in the hospital environment, causing nosocomial infections and epidemics. Its ability to survive on surfaces for a long time in a hospital environment makes transmission easier. The most important clinical presentation of C. auris is candidemia which has high mortality. Apart from this, C.auris-associated urinary tract infections, skin soft tissue infections, abdominal infections, surgical site infections, skin abscesses, otitis, meningitis and bone infections have been reported. Risk factors associated with C. auris infection, similar to other Candida species, include intensive care unit admission, presence of a central venous catheter, tracheostomy, presence of feeding tube, diabetes mellitus, previous surgery and systemic antibiotic use.