Candida auris’ in Biyosidlere Duyarlılığı - Öztürk, Ali (Tüm Yönleriyle Candida Auris, 2024)
Bu bölümde çeşitli biyosidal ürünlerin, antifungal ajanlara karşı direnci nedeniyle sağlık hizmeti sunulan ortamlarda önemli bir tehdit oluşturan Candida auris’e karşı etkinliği hakkında bilgiler sunulmaktadır. C. auris’in yayılmasını önlemek için alkol bazlı ürünler tavsiye edilirken cilt antisepsisi için povidon-iyot, hidrojen peroksit ve kloroksilenol gibi diğer seçenekler de bulunmaktadır. Yer ve yüzeyler için özellikle 1000 ppm’de klor bazlı dezenfektanlar önerilmektedir. Sağlık ortamlarında C. auris’in yayılmasını önlemek için önerilen bazı dezenfektanlar arasında orto-fitalaldehit (OPA), o-fenilfenol, p-tersiyer amilfenol, sodyum hipoklorit, klorheksidin ve izopropil alkol (IPA) bulunmaktadır. Dezenfektanların C. auris’in biyofilmleri üzerindeki etkinliğine ilişkin sınırlı bilgiden de bahsedilmektedir.Biyosidlerin C. auris’e karşı etkinliği test edilirken türlerin veya suşların dikkate alınması önemlidir. Çünkü çalışmalar C. albicans ve C. auris arasında biyosidal duyarlılık açısından farklılıklar göstermiştir. Çalışmalar, C. albicans’a karşı etkili olan dezenfektanların, C. auris’e karşı etkili olamayabileceğini göstermiştir. This chapter presents information on the efficacy of various biocides against Candida auris, which poses a significant threat in healthcare settings due to its resistance to antifungal agents. While alcohol-based products are recommended to prevent the spread of C. auris, other options such as povidone-iodine, hydrogen peroxide, and chloroxylenol are also available for skin disinfection. Chlorine-based disinfectants are recommended for surfaces, especially at 1000 ppm. Some disinfectants recommended to prevent the spread of C. auris in healthcare settings include Ortho-phthalaldehyde (OPA), o-phenylphenol, p-tertiary amylphenol, sodium hypochlorite, chlorhexidine and isopropyl alcohol (IPA). Limited information on the efficacy of disinfectants on biofilms of C. auris is also mentioned.It is important to consider species or strains when testing the efficacy of disinfectants against C. auris because studies have shown differences in biocidal susceptibility between C. albicans and C. auris. Studies have shown that not all disinfectants that are effective against C. albicans may be effective against C. auris.