Teranostik Nanotaşıyıcılar - Üner, Burcu (21. Yüzyılın Modern İlaç Taşıyıcı Sistemleri, 2023)
Radyofarmasötikler, farmasötik ve radyoaktif kısımlardan oluşan ve in vivo kullanım için tasarlanan formülasyonladır. Bu formülasyonlar kendilerine has fizikokimyasal ve radyoaktivite özelliklerine bağlı olarak hem teşhis hem de tedavi amaçlı kullanılabilirler. Gama (γ) veya pozitron (β+) yayan radyonüklidlerle hazırlanan radyofarmasötikler görüntüleme amaçlı kullanılırken, beta (β-) veya alfa (α) partikül radyasyonu yayan radyonüklidlerle hazırlanan radyofarmasötikler çoğunlukla tedavi amaçlı kullanılır. Son yıllarda her iki ışımayı da aynı anda yapacak şekilde geliştirilen ve aynı hastalığın görüntülemesinde ve tedavisinde benzer ligandların kullanılması "nanoteranöstik" kavramını gündeme getirmiştir. Bu bölümde nanoteranötik ajanların geliştirilmesine yönelik güncel uygulamalar ve tanı tekniklerinde kullanımları ele alınacaktır.