Candida auris’ in Antifungal Duyarlılığı - Şahin, Elif Ayça (Tüm Yönleriyle Candida Auris, 2024)
Candida auris, çoklu ilaç direnci özellikleri nedeniyle özellikle hastane ortamlarında ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Flukonazol, amfoterisin B ve ekinokandinler gibi antifungal ilaçlara karşı direnç oranları yüksektir. Bu durum, C. auris enfeksiyonlarının tedavisinde ciddi zorluklar yaratmaktadır. CDC, C. auris'in antifungal duyarlılık testlerinin mutlaka yapılmasını önermektedir. Tedavisinde ilk seçenek olarak ekinokandinler önerilmektedir. Ancak, ekinokandin direncinin gelişmesi durumunda lipozomal amfoterisin B ikinci seçenek olarak kullanılabilir. C. auris izolatlarının antifungal direnç profilleri, dünya genelinde farklılık gösterebilir. Tedavisinde mutlaka bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. C. auris 'in antifungal direnç mekanizmalarının anlaşılması, bu patojenin tedavi edilmesinde kritik öneme sahiptir. Genelde azol ve amfoterisin B direnci, ergosterol biyosentezi ile ilgili genlerdeki mutasyonlardan kaynaklanırken, ekinokandinlere direnç, β-13-glukan sentaz enzimiyle ilgili genlerdeki mutasyonlardan kaynaklanmaktadır. Efluks pompaları, antifungal ilaçların hücre dışına pompalanmasını sağlayarak dirence katkıda bulunur. C. auris'in antifungal direnci, bu patojenin tedavisini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, C. auris enfeksiyonlarının önlenmesi ve tedavisi için bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Candida auris can cause serious infections, especially in hospital settings, due to its multidrug resistance properties. Resistance rates to antifungal drugs such as fluconazole, amphotericin B and echinocandins are high. This poses serious challenges in the treatment of C. auris infections. CDC recommends antifungal susceptibility testing of C. auris. Echinocandins are recommended as the first line of treatment. However, in case of development of echinocandin resistance, liposomal amphotericin B can be used as a second option. Antifungal resistance profiles of C. auris isolates may vary worldwide. This should be taken into consideration in treatment. Understanding the antifungal resistance mechanisms of C. auris is critical in the treatment of this pathogen. In general, azole and amphotericin B resistance is due to mutations in genes related to ergosterol biosynthesis, while resistance to echinocandins is due to mutations in genes related to the β-1,3-glucan synthase enzyme. Efflux pumps contribute to resistance by allowing antifungal drugs to be pumped out of the cell. Antifungal resistance of C. auris complicates the treatment of this pathogen. Therefore, further research is needed to prevent and treat C. auris infections.