Üç Boyutlu Baskılı (3D-Printing) Prototiplerinin Farmasötik Teknoloji Alanında Geliştirilmesi - Altay Benetti, Ayça (21. Yüzyılın Modern İlaç Taşıyıcı Sistemleri, 2023)
3 boyutlu (3B) baskılama, katman katman malzeme ekleyerek üç boyutlu nesnelerin üretildiği bir üretim teknolojisidir. İlaçlar için 3B baskı, özel bir tür ilaç üretimine olanak tanır. Bu teknoloji, hassas ve özelleştirilebilir ilaçların üretilmesini sağlar. Özellikle kişiselleştirilmiş tedaviye ihtiyaç duyulan durumlarda, hastaların spesifik ihtiyaçlarına göre ilaçların üretilmesine olanak verir. Bu, ilaçların dozajını, salımını ve bileşimini kişiselleştirmek için kullanılabilir. Ayrıca 3B baskı, ilaçların karmaşık yapısını ve şeklini üretmek için kullanılabilir, bu da geleneksel üretim yöntemleriyle mümkün olmayan ilaç formlarının geliştirilmesini sağlar. İlaçlar için 3B baskı, farmasötik endüstrisinde daha etkili ve kişiselleştirilmiş tedavi seçenekleri sunma potansiyeline sahiptir. Ancak bu teknolojinin düzenleyici ve kalite kontrol gereksinimleri dikkatle ele alınmalıdır.Bu bölüm genel olarak, 3B baskıların tetiklediği ve yaratmaya devam edeceği etkiyi farmasötik teknoloji alanında analiz ederek, mevcut 3B baskı formülasyonlarının özellikleri ve uygulamasına ilişkin genel bir tablo sunmayı amaçlamaktadır.