Oral Liken Planus - Güler, Dilara (Oral Mukoza Hastalıklarına Güncel Yaklaşım, 2024)
Oral Liken Planus (OLP), mukoza tutulumu ile seyreden inflamatuar bir hastalıktır. Klinikte, retiküler, erozif, atrofik ve plak benzeri gibi çeşitli lezyonlar görülmektedir. Tanı, hastanın öyküsü, fizik muayene ve histolojik bulgularla konulmaktadır. Ayırıcı tanıda diğer hastalıkların dışlanması önemlidir. Tedavi, semptom kontrolü ve malign dönüşüm riskinin azaltılmasına odaklanmaktadır. Kortikosteroidler, kalsinörin inhibitörleri, immünsüpresanlar ve biyolojik ajanlar gibi çeşitli tedaviler kullanılmaktadır. Tedavi seçimi, semptomların şiddeti, hastanın genel durumu ve yan etki profiline göre yapılmaktadır. Tedavi sürecinde hastaların düzenli takibi ve semptomların izlenmesi önemlidir. OLP'nin tedavisi, multidisipliner bir yaklaşım gerektirir ve hastanın özelliklerine göre bireyselleştirilmelidir. Oral Lichen Planus (OLP) is an inflammatory disease characterized by mucosal involvement. Clinical presentation includes various lesions such as reticular, erosive, atrophic, and plaque-like. Diagnosis is based on patient history, physical examination, and histological findings, with exclusion of other diseases being crucial. Treatment aims at symptom control and reducing the risk of malignant transformation. Various therapies like corticosteroids, calcineurin inhibitors, immunosuppressants, and biological agents are utilized. Treatment selection depends on the severity of symptoms, patient's overall condition, and potential side effects. Regular monitoring of patients and symptom management are essential during the treatment process. Managing OLP requires a multidisciplinary approach and should be personalized according to individual patient characteristics.