Rekürren Aftöz Stomatit - Öncü, Işın Nur Sultan (Oral Mukoza Hastalıklarına Güncel Yaklaşım, 2024)
Rekürren Aftöz Stomatit (RAS) tipik olarak iki hafta içinde iyileşen soliter ya da multiple olabilen oral mukozanın tekrarlayıcı, en sık görülen hastalığıdır. Popülasyonun yaklaşık %20’sini etkiler ve kadınlarda biraz daha yaygındır. Minör aft, majör aft, herpetiform aft ve şiddetli aftöz stomatit olmak üzere klinik alt tipleri vardır. RAS tanısı genellikle tipik öykü ve fizik muayeneye dayalı klinik olarak konur. Şiddetli veya tedaviye dirençli hastalık durumunda altta yatabilecek hastalıkların değerlendirmesi önerilir. Majör aft hastalarında özellikle Behçet hastalığı dışlanmalıdır. Ağız hijyeni, oral mukozanın travmasının önlenmesi, topikal anestezik ve antiinflamatuvar ilaçların kullanımı tedavi seçenekleridir. Recurrent Aphthous Stomatitis (RAS) is the most common diseases of the oral mucosa characterized by the recurrent development of solitary or multiple ulcers that typically heals within two weeks. Clinical subtypes of RAS: minor, major herpetiform and severe aphthous stomatitis. It affect about %20 of the population and slighty more common in females. The diagnosis of RAS is usually made clinically based on typical history and physical examination. In cases of severe or treatment-resistant disease, evaluation of possible underlying diseases is recommended. Behçet's disease should be excluded, especially in patients with major aphthous ulcers. Oral hygiene, prevention of trauma to the oral mucosa, use of topical anesthetics and anti-inflammatory drugs are treatment options.