Oral Kandidiyazis ve Diğer Fungal Hastalıklar - Demirtürk, Neşe (Oral Mukoza Hastalıklarına Güncel Yaklaşım, 2024)
Oral mikrobiyom bakteriler, arkeler, mantarlar, protozoalar ve virüslerden oluşmaktadır. Genellikle kişiye özel olarak şekillenir ve genetik faktörler, beslenme, çevresel faktörler gibi bir çok parametreden etkilenir. Mantarlar, oral mikrobiyomda risk faktörlerinin varlığına ve yaşa göre değişken olarak yer alırlar. En sık yer alan matarlar Candida türleridir. Candidalar ağız içinde aşırı çoğaldığında, pseudomembranöz kandidiyazis en sık olmak üzere, eritematöz kandidiyazis, angular keilit, kronik hiperplastik kandidiyazis, kronik mukokutanöz kandidiyazis, median rhomboid glossit klinik tablolarına yol açar. Aspergillus fumigatus, Cryptococcus neoformans, Histoplasma capsulatum, Blastomyces dermatitidis, Zygomycetes türleri gibi diğer funguslar ağız mokozasında nadiren infeksiyon etkeni olurlar. Genellikle bağışıklığı baskılanmış hastalar bu infeksiyonlar için risk grubunu oluştururlar. Bu yazıda, oral mukozada mantarların etken olduğu tüm klinik tablolar derlenmiştir. The oral microbiome consists of bacteria, archaea, fungi, protozoa and viruses. It is usually shaped individually and is affected by many parameters such as genetic factors, nutrition and environmental factors. Fungi are present in the oral microbiome variably depending on the presence of risk factors and age. The most common fungi are Candida species. When Candida overgrows in the mouth, it causes the clinical conditions of pseudomembranous candidiasis, most commonly erythematous candidiasis, angular cheilitis, chronic hyperplastic candidiasis, chronic mucocutaneous candidiasis, and median rhomboid glossitis. Other fungi such as Aspergillus fumigatus, Cryptococcus neoformans, Histoplasma capsulatum, Blastomyces dermatitidis, Zygomycetes species rarely cause infection in the oral mucosa. Generally, immunocompromised patients are the risk group for these infections. In this article, all clinical conditions caused by fungi in the oral mucosa are discussed.