Oral Kavitenin Sık Görülen Benign Durumları - Erik, Öykü (Oral Mukoza Hastalıklarına Güncel Yaklaşım, 2024)
Fordyce granülleri veya ektopik yağ bezleri, ağızda bulunan en yaygın yapısal anomalidir. Fordyce granülleri normal bir anatomik varyant olduğundan herhangi bir tedavi gerekliliği yoktur. Coğrafik dil, dilde tekrarlama eğilimi gösteren benign inflamatuar bir durumdur. Rutin oral mukoza muayenesinde tesadüfi bir bulgu olarak fark edilir. Genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez, semptom tarif eden hastalara tedavi verilebilir. Dilin dorsal yüzeyinde çok sayıda küçük oluk veya fissürlerin görüldüğü skrotal dil benign bir lezyondur. Etkili bir tedavisi yoktur ancak fırçalama ve ağız hijyeni önerilmektedir. Santral papiller atrofi, dorsal dilin orta hattında, sirkumvallat papillaların anteriorunda değişken semptomatik, iyi sınırlı, rhomboid veya oval şekilli eritem ve atrofik alan olarak görülür. Kandidiyazisin bir komplikasyonu olarak değerlendirilse de günümüzde filiform papillaların kaybından kaynaklandığı düşünülmektedir. Siyah kıllı dil, dorsal dili etkileyen, koyu renkli, filiform papillalar ile karakterize, iyi huylu, edinsel bir durumdur. Etiyolojisinde kötü ağız hijyeni, ağız kuruluğu, antibiyotikler, immunsupresif ilaçlar, sistemik hastalıklar, radyasyon tedavisi, peroksidaz içeren gargaraların aşırı kullanımı ve kandidiyazis yer almaktadır. Tedavisinde, predispozan faktörlerin azaltılması ve ağız hijyeni yer almaktadır. Fordyce granules or ectopic sebaceous glands are the most common structural abnormality found in the mouth. Since Fordyce granules are a normal anatomical variant, there is no need for treatment. Geographic tongue is a benign inflammatory condition that tends to recur in the tongue. It is noticed as an incidental finding during routine oral mucosal examination. It does not require any treatment, patients who describe symptoms can be treated. Scrotal tongue is a benign lesion with small grooves or fissures on the dorsal surface of the tongue. There is no effective treatment, but brushing and oral hygiene are recommended. Central papillary atrophy appears as a variably symptomatic, well-circumscribed, rhomboid or oval-shaped area of erythema and atrophic area in the midline of the dorsal tongue, anterior to the circumvallate papillae. Although it is considered a complication of candidiasis, it is now thought to be caused by the loss of filiform papillae. Black hairy tongue is a benign, acquired condition characterized by dark, filiform papillae that affects the dorsal tongue. Its etiology includes poor oral hygiene, dry mouth, antibiotics, immunosuppressive drugs, systemic diseases, radiation therapy, excessive use of mouthwashes containing peroxidase, and candidiasis. Treatment includes reducing predisposing factors and oral hygiene.