Anestezi Yönetimi - Turgut, Mehmet Ali; Akelma, Hakan (Erişkin Konjenital Kalp Hastalıklarına Perkütan Girişimsel Yaklaşımlar, 2024)
Girişimsel kardiyoloji, koroner arter hastalığı, yapısal kalp hastalıkları ve ritim bozukluklarının tedavisinde kullanılan minimal invaziv teknikleri içerir. Bu işlemler sırasında anestezi, hasta konforunu sağlamak ve işlem başarısını artırmak için hayati öneme sahiptir. Girişimsel kardiyoloji işlemlerinde anestezi yönetimi, hastanın genel sağlık durumu, işlem türü ve süresi, kullanılan anestezi türü ve monitörizasyon gereksinimleri gibi birçok faktörü dikkate alarak planlanmalıdırAmeliyathane dışı anestezi uygulamalarında sedasyon, genel anestezi, rejyonal anestezi ve hasta kontrollü sedasyon gibi çeşitli teknikler tercih edilmektedir. Sedasyon, bu alanın en yaygın tercih edilen anestezi tekniği olarak öne çıkmaktadır.Girişimsel kardiyoloji alanında anestezi uygulamaları, tedavi süreçlerinde önemli bir yere sahiptir. Anestezistler, özellikle kardiyak kateterizasyon gibi karmaşık işlemlerde, operatörlerin dikkatini tamamen işlemlere verebilmeleri için gerekli sedasyon ve analjeziyi sağlamaktadır. Bu süreçte hemodinamik stabiliteyi korumak ve olası komplikasyonları yönetmek gibi önemli görevler üstlenirler. Interventional cardiology includes minimally invasive techniques used in the treatment of coronary artery disease, structural heart diseases, and arrhythmias. During these procedures, anesthesia is crucial for ensuring patient comfort and increasing the success of the procedure. Anesthesia management in interventional cardiology procedures should be planned by considering many factors such as the patient's general health status, the type and duration of the procedure, the type of anesthesia used, and monitoring requirements.In non-operating room anesthesia applications, various techniques such as sedation, general anesthesia, regional anesthesia, and patient-controlled sedation are preferred. Sedation stands out as the most commonly preferred anesthesia technique in this field.Anesthesia applications in the field of interventional cardiology play an important role in treatment processes. Anesthesiologists provide the necessary sedation and analgesia, especially in complex procedures like cardiac catheterization, allowing operators to focus entirely on the procedures. They undertake important tasks such as maintaining hemodynamic stability and managing potential complications during this process.