Aort Koarktasyonunda Perkütan Girişim - Tanırcan, Muhammed Raşit (Erişkin Konjenital Kalp Hastalıklarına Perkütan Girişimsel Yaklaşımlar, 2024)
Aort koarktasyonu, aortanın kongenital ve segmental darlığıdır. Tedavi edilmediğinde, ortalama yaşam süresi 34 yıl civarındadır ve 50 yaşlarına gelindiğinde ölüm oranı %80'lere kadar yükselebilmektedir. Geleneksel olarak cerrahi yöntemler tercih edilse de, perkütan teknikler daha düşük invaziv özellikleri, daha hızlı iyileşme süreçleri ve yüksek başarı oranları nedeniyle giderek daha fazla tercih edilmektedir. Perkütan yöntemler arasında, balon anjiyoplasti ve stent yerleştirme yaygın olarak uygulanmakta olup, stent yerleştirme, komplikasyonların daha az olması ve işlem başarısının daha yüksek olması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir. Aortic coarctation is a congenital and segmental narrowing of the aorta. When left untreated, the average lifespan is approximately 34 years, with a mortality rate reaching up to 80% by the age of 50. Although surgical intervention has traditionally been the preferred approach, percutaneous techniques are increasingly utilized due to their less invasive nature, faster recovery times, and high success rates. Among percutaneous methods, balloon angioplasty and stent placement are commonly performed, with stent placement being preferred due to its lower complication rates and higher procedural success.