Ventriküler Septal Defekt Girişimsel Tedavisi - Kılıç, Raif (Erişkin Konjenital Kalp Hastalıklarına Perkütan Girişimsel Yaklaşımlar, 2024)
Ventricular septal defekt (VSD), kalbin ventriküllerini ayıran septumda bulunan bir delik nedeniyle ortaya çıkan doğumsal bir kalp hastalığıdır. Bu bölümde, VSD'nin girişimsel tedavi seçenekleri detaylı bir şekilde ele alınmaktadır.Girişimsel tedavi, cerrahi olmayan veya minimal invaziv prosedürlerle VSD'nin kapatılmasını amaçlar. Bu tedavi yöntemleri arasında kateter tabanlı kapama cihazları, cihazlarla desteklenmiş perkütan yöntemler ve diğer oklüzyon teknikleri yer almaktadır. Her bir yöntemin seçimi, VSD'nin büyüklüğü, yeri, hastanın klinik durumu ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenmelidir. Girişimsel tedavinin avantajları arasında minimal invaziv olması, hastanede kalış süresinin kısa olması ve daha hızlı iyileşme süreci bulunmaktadır. Girişimsel tedavinin temel amacı, VSD'nin cerrahi risklerini ve komplikasyonlarını azaltmak, hastanın yaşam kalitesini artırmak ve kalıcı kardiyak sorunların önlenmesidir. Ancak, tedavi sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken önemli komplikasyonlar da bulunmaktadır. Bu komplikasyonlar, deneyimli kardiyologlar ve kardiyovasküler cerrahlar tarafından yönetilmelidir.Sonuç olarak, girişimsel tedavi seçenekleri, VSD yönetiminde önemli bir rol oynamakta ve bu alandaki araştırma ve gelişmelerle birlikte sürekli olarak gelişmektedir. Bu bölüm, klinik pratiklerdeki güncel yaklaşımları ve gelecekteki yönelimleri anlamak için önemli bir kaynak sağlamaktadır. Ventricular septal defect (VSD) is a congenital heart disease caused by a hole in the septum that separates the ventricles of the heart. In this section, interventional treatment options for VSD are discussed in detail.Interventional treatment aims to close the VSD with non-surgical or minimally invasive procedures. These treatment methods include catheter-based occlusion devices, percutaneous methods supported by devices, and other occlusion techniques. The choice of each method should be determined based on the size and location of the VSD, the clinical condition of the patient, and other factors. The advantages of interventional treatment include being minimally invasive, short hospital stay, and faster recovery period.The main purpose of interventional treatment is to reduce surgical risks and complications of VSD, improve the patient's quality of life and prevent permanent cardiac problems. However, there are also important complications that need to be considered during and after treatment. These complications should be managed by experienced cardiologists and cardiovascular surgeons.As a result, interventional treatment options play an important role in the management of VSD and are constantly evolving with research and developments in this field. This chapter provides an important resource for understanding current approaches and future directions in clinical practice.