Yara İyileşmesi - Büyükkasap, Çağrı (Genel Cerrahi Staj Dersleri, 2024)
Yara iyileşmesi, hemostaz ve inflamasyon, proliferasyon, maturasyon ve remodeling aşamalarıyla ilerleyen karmaşık bir süreçtir. Hemostaz ve inflamasyon, yara iyileşmesinin erken evrelerinde kritik rol oynar. Proliferatif fazda fibroblastlar ve endotelyal hücreler yaraya infiltrasyon yapar ve doku bütünlüğü yeniden sağlanır. Maturasyon ve remodeling, skarın olgunlaşması ve yeniden şekillendirilmesiyle karakterize edilir. Yara iyileşmesini etkileyen faktörler sistemik ve lokal olabilir. Ayrıca, hipertrofik skarlar ve keloidler aşırı iyileşme olarak sınıflandırılır. Wound healing is a complex process that progresses through stages of hemostasis and inflammation, proliferation, maturation, and remodeling. Hemostasis and inflammation play a critical role in the early stages of wound healing. In the proliferative phase, fibroblasts and endothelial cells infiltrate the wound, restoring tissue integrity. Maturation and remodeling are characterized by the maturation and reshaping of the scar. Factors affecting wound healing can be systemic or local. Additionally, hypertrophic scars and keloids are classified as excessive healing.