Kulak Burun Boğaz Cerrahisinde Bakım - Erol Ursavaş, Figen; Onarıcı, Müjgan (Cerrahi Bakım Vaka Analizleri ile Birlikte (3. Baskı), 2024)
Kulak burun boğaz hastalıkları üst solunum yollarını kapsayan hastalıklar olup bazı durumlarda cerrahi gerektirmektedir. Kulak, dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Kulağın temel fonksiyonları işitme ve dengedir. Burun, sinüs ve tonsiller ise üst solunum yolu yapılarındandır. Burnun solunum, koku alma ve konuşma olmak üzere üç temel fizyolojik fonksiyonu bulunmaktadır. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası uygun hemşirelik bakımı ile komplikasyon oranı azalmakta ve hastaların yaşam kaliteleri artmaktadır. Bu bölümde, kulak burun boğaz cerrahisi gerektiren hastalıkların epidemiyolojisi, etiyolojisi, tanılaması, belirti – bulguları ve tedavisi yer almaktadır. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası bakım ERAS protokolleri çerçevesinde oluşturulmuştur. Ear, nose and throat diseases are diseases that involve the upper respiratory tract and in some cases require surgery. The ear consists of three parts: outer, middle and inner ear. The basic functions of the ear are hearing and balance. Nose, sinuses and tonsils are among the upper respiratory tract structures. The nose has three basic physiological functions: breathing, smell and speech. With appropriate preoperative and postoperative nursing care, the complication rate decreases and the quality of life of patients increases. This section includes the epidemiology, etiology, diagnosis, signs and symptoms and treatment of diseases that require ear, nose and throat surgery. Preoperative and postoperative care was established within the framework of ERAS protocols.