Ameliyat Sonrası İyileşmenin Hızlandırılması İçin Modern Teknikler - Gündoğdu, Haldun (Cerrahi Bakım Vaka Analizleri ile Birlikte (3. Baskı), 2024)
ERAS postoperatif organ disfonksiyonunu minimalize etmek ve hastayı mümkün olduğu kadar erken normale döndürmek amacıyla oluşturulmuş multidisipliner, multimodal bir programdır. Bu protokol birçok farklı ögeden oluşur. Hastanın perioperatif sürecini yönetirken klasik ve dogmalara dayanan tedavilerden radikal bir değişimle modern konseptlere değişimi öngörür. Temel felsefesi cerrahi travmadan kaynaklanan metabolik stresi azaltmak ve komplikasyona yol açmadan mobilizasyonu ve gastrointestinal fonksiyonları desteklemektir. ERAS ögeleri hastanın poliklinikte başlayıp, evde sonlanan perioperatif sürecinin tamamını etkileyerek erken derlenmeyi sağlamayı amaçlar. Büyük ameliyatlardan sonra konvansiyonel bakım ile ERAS programlarını karşılaştıran pek çok çalışmada erken derlenme ve taburculuk lehine sonuçlar elde edildi. Enhanced recovery is a multimodal programme of multidisciplinary care designed to minimise post-operative organ dysfunction and return the patient to normality as soon as possible. The ERAS protocol composes of a lot of different interventions. This process is initially thought to be a radical move away from tradition and dogma to a fundamental change in the perioperative managements of patients and struggled to gain wider acceptance. The main philosophy of the ERAS protocol is to reduce the metabolic stress caused by surgical trauma and at the same time support the gastrointestinal functions and mobilization without complication. The key elements of the ERAS pathways are aimed to address these issues and the interventions that facilitate early recovery cover all phases of the perioperative period during the patients’ journey. Several studies have demonstrated that the ERAS programmes compared with traditional perioperative care is associated with earlier recovery and discharge after major operations.