İnflamasyon ve Cerrahi Yara Bakımı - Bilik, Özlem (Cerrahi Bakım Vaka Analizleri ile Birlikte (3. Baskı), 2024)
Enflamasyon vaskülerize canlı dokunun zedelenmeye karşı verdiği yanıt olup, mikrobiyal enfeksiyon veya doku hasarının başlattığı düzenli bir süreçtir. Fizyolojik açıdan enflamasyonun fonksiyonu; mikroorganizmayı nötralize ve elimine ederek veya yapısını bozarak enfeksiyondan korumak ya da enfeksiyonu iyileştirmek veya doku hasarını onararak homeostazisi korumaktır. Akut ve kronik enflamasyon tipine göre nedenleri değişmektedir. Enflamasyonda lokal ve sistemik enflamatuvar yanıt bulguları görülür. İmmun sistem hücreleri hasar görmüş cildin onarımına aktif katılırlar. Yara iyileşme süreci; hemostaz, enflamasyon, proliferasyon ve maturasyon fazlarından oluşur. Lökositler, doku makrofajları ve mast hücreleri enflamasyonda ve yara iyileşmesinde rol alır. Enflamasyonun fizyolojik olduğu kadar komplikasyonların gelişimi açısından patolojik boyutu da vardır.