Epilepsi Cerrahisi Teknikleri - Karakaya, Dicle; Bilginer, Burçak (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Epilepsi cerrahisinin amacı, nöbeti başlatan epileptojenik zonu çıkarmak veya diskonnekte etmektir. Ancak bunu yaparken temel sorun, bu epileptojenik zonun kesin olarak anatomik lokalizasyonunu tespit etmektir. En epileptojenik bölge olan temporal lob aynı zamanda yetişkinlerde en yaygın etiyolojik neden olan mezial temporal skleroz ile birlikte rezektif cerrahi için de en yaygın hedeftir. Anterior mezial temporal lobektomi, bu hastaların cerrahi tedavisi için en sık uygulanan prosedürdür. Çocuklarda ise epilepsi sıklıkla ekstemporal kaynaklıdır ve çoğunluğunu fokal kortikal displazi gibi gelişimsel beyin anormallikleri ve düşük dereceli kortikal tümörler oluşturur; saf mezial temporal lob epilepsisi ve mezial temporal skleroz ise daha az sıklıkta görülür. Hemisferik cerrahi teknikleri, tek taraflı multilobar veya hemisferik epilepsisi olan çocukların tedavisinde yüksek başarı oranlarına sahip son derece etkili cerrahi yöntemlerdir. Epilepsi cerrahisinde bir diğer yaklaşım ise palyatif cerrahidir ve korpus kallozotomi, vagal sinir stimülasyonu (VNS) ve diğer nöromodülasyon (derin beyin ve kortikal stimulasyon, responsif nörostimulasyon) işlemlerini içerir. Son yıllarda, minimal invazif yaklaşımların ve lazer teknolojisinin gelişimi, ilaca dirençli epilepsi hastaları için yeni cerrahi seçenekleri gündeme getirmiştir. Ancak cerrahi düşünülen vakalar giderek daha karmaşık ve teşhis ve tedavi edilmesi daha zor hale gelmektedir. Bu karar verme süreci, çok yönlü ve multidisipliner bir ekip yaklaşımını gerektirir.