Otonomik Nöbetlerle Kendini Sınırlayan Epilepsi (SeLEAS) (Panayiotopoulos Sendromu) - Tekin Orgun, Leman; Kara, Bülent (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Otonom nöbetli kendini sınırlayan epilepsi (ONKSE) nöromotor gelişimi normal, beyinde herhangi bir yapısal anormalliği olmayan çocuklarda görülen, iyi huylu bir klinik gidiş gösteren, sıklıkla oksipital başlangıçlı bir fokal epilepsi sendromudur. Geçmişte ‘’erken başlangıçlı iyi huylu oksipital epilepsi’’ olarak isimlendirilen, ‘’Panayiotopoulos sendromu’’ olarak da bilinen ONKSE çocuklarda ikinci en sık görülen iyi huylu fokal epilepsi sendromudur. İyi bir klinik gidiş gösterse de klinik olarak otonomik bulguların ön planda olması, bazen uzun sürebilen nöbetlerin görülmesi sebebiyle tanı, ayıcı tanı ve tedavide farklılıklar görülebilir. Bu bölümde ONKSE detaylı klinik ve laboratuvar özellikleriyle sunulacaktır.