Çocukluk Çağı Jeneralize Nöbet ve Epilepsileri - Duman, Özgür; Genç, Şakir; Bütün, Mehmet Fatih (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Çocukluk çağı jeneralize epilepsi sendromlarının çoğunun genetik veya genetik olduğu varsayılan bir etiyolojisi vardır. Bu nedenle, ILAE bu bozuklukları genetik jeneralize epilepsiler olarak sınıflandırmaktadır. Jeneralize nöbet semiyolojileri (miyoklonik, absans, miyoklonik-tonik-klonik ve/veya jeneralize tonik-klonik) ve nöbetler dışında elektrografik jeneralize deşarjlar ile karakterize edilmektedir. Genetik jeneralize epilepsiler, idiyopatik jeneralize epilepsiler (IJE) olarak bilinen tanımlanmış klinik sendromları içermektedir; bazı gelişimsel epileptik ensefalopatiler de (GEE) genetik jeneralize epilepsi kriterlerini karşılamaktadır. Most childhood generalized epilepsy syndromes have a genetic or presumed genetic etiology. Therefore, the ILAE classifies these disorders as genetic generalized epilepsies. It is characterized by generalized seizure semiologies (myoclonic, absence, myoclonic-tonic-clonic and/or generalized tonic-clonic) and electrographic generalized discharges other than seizures. Genetic generalized epilepsies include defined clinical syndromes known as idiopathic generalized epilepsies (IGE); Some developmental epileptic encephalopathies (DEE) also meet criteria for genetic generalized epilepsy.