Epilepsi ve Epilepsi Sendromlarının Sınıflandırılması - Karakayalı, Burcu; Türkdoğan, Dilşad (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Epilepside ilk epileptik nöbetin görülmesinden itibaren etkin tedaviyi belirlemek ve seyiri öngörebilmek ve etkin tedaviyi belirlemek adına sınıflama yapmak amaçlanmalıdır. Epilepsiye ait klinik özellikler üç aşamada gruplandırılmaktadır; nöbet, epilepsi ve epileptik sendromlar. Epilepsi sınıflaması da bu üç başlık gözetilerek yapılmaktadır. Uluslararası Epilepsi ile Savaş Derneği (ILAE) tarafından belli aralıklarla epilepsi sınıflamaları güncellenmektedir. Bu metinde çocukluk yaş gruplarında güncel olarak kullanılan ILAE 2017 Nöbet ve Epilepsi sınıflaması, ILAE 2022 Epileptik sendromlar sınıflaması ve ILAE 2021 Yenidoğan nöbetleri sınıflamalarına yer verilmiştir. Classification of epilepsy should be targeted with the onset of first epileptic seizure; it is essential for determining effective treatment as well as predicting the course. Clinical features of epilepsy are categorized into three stages; seizure, epilepsy and epileptic syndrome. The classification of epilepsy is carried out with regard to these three categories. Epilepsy classifications are periodically updated by The International League Against Epilepsy (ILAE). This review includes includes the ILAE 2017 Classification of Seizure Types and Epilepsies, the ILAE 2022 Classification of Epileptic Syndromes, and 2021 Modification for Seizures in the Neonate; which are currently utilized for pediatric age groups.