Epileptogenezis ve Epilepsinin Patofizyolojisi - Şengenç, Esma; Saltık, Sema (Canpolat, Temel Pediatrik Epilepsi, 2024)
Epilepsi en az bir epilepsi nöbeti varlığına ek olarak tekrarlayan nöbetleri oluşturmaya yatkın bir durum olarak ele alinir. Epileptogenez ise normal bir beynin epileptik nöbete duyarlı, spontan tekrarlayan nöbetler oluşturabilecek bir beyne dönüşmesi sürecine denir. Nöronal uyarılabilirliği aşamalı olarak değiştiren, önemli bağlantılar kuran ve belki de ilk spontan nöbet ortaya çıkmadan önce karmaşık yapısal değişiklikler gerektiren dinamik bir süreci ifade eder. Epilepsinin patofizyolojisi ve nedenleri henuz tam olarak aydinlatilamamistir. Epilepsinin değişik tiplerinin altında yatan ortak mekanizma eksitatör ve inhibitör nörotransmisyon dengesinin disregülasyonu ve bir grup nöronun nöronal uyarılabilirliğinin sürekli olarak artmasıdır. Epileptogenez ile ilgili çalışmalar ve bu konunun daha çok aydınlatılması özellikle dirençli epilepsilerde tedavi olasılığı açısından çok önemlidir. Ayrıca, nöbetler başlamadan önleyici tedavi seçeneklerinin geliştirilmesini de gündeme getirebilir. Bu bolumde epileptogenez mekanizmalari tartisilacaktir. Epilepsy is a condition characterized by the presence of at least one epileptic seizure and a predisposition to recurrent seizures. Epileptogenesis is the process by which a normal brain is transformed into a brain susceptible to epileptic seizures and capable of producing spontaneous recurrent seizures. It refers to a dynamic process that progressively alters neuronal excitability, establishes important connections and requires complex structural changes, perhaps before the first spontaneous seizure occurs. The pathophysiology and causes of epilepsy have not yet been fully elucidated. The common mechanism underlying the different types of epilepsy is the dysregulation of the balance of excitatory and inhibitory neurotransmission and the continuous increase in neuronal excitability of a group of neurons. Studies on epileptogenesis and further elucidation of this issue are very important, especially in terms of the possibility of treatment in refractory epilepsies. It may also bring up the development of preventive treatment options before the onset of seizures. In this section, the mechanisms of epileptogenesis will be discussed.